diumenge, 11 d’agost del 2013

Aportacions significatives per l'educació des del condicionament operant

Skinner estava convençut que el condicionament operant és tan reeixit a l'escola com en l'ensinistrament d'animals. Per a ell, les pràctiques educatives usades generalment a les escoles són summament ineficients i s'han de corregir. Pensava que la tasca principal dels mestres és provocar la conducta adequada mitjançant diferents classes de control d'estímuls. Per realitzar aquesta tasca, Skinner recomanava la instrucció programada. La instrucció programada és un mètode d'ensenyament i aprenentatge en el qual la matèria preestablerta s'esmicola en petits passos i s'organitza amb cura en una seqüència lògica que permet que els estudiants la puguin aprendre ràpidament. Cada pas es recolza deliberadament en l'anterior. L'estudiant progressa a la seva pròpia velocitat d'aprenentatge i és reforçat immediatament després de cada pas. El reforçament consisteix a donar-li la resposta correcta immediatament després que ha enregistrat la seva resposta i permetre que avanci al pas següent només després que ha donat la resposta correcta. Per a Skinner, cal aturar-se a examinar com es presenta el reforçament de les conductes esperades en el nostre sistema educatiu. Per a ell, hi ha almenys quatre aspectes febles en les actuals pràctiques d'ensenyament:

1. La conducta està dominada per l'estímul d'aversió. Fa cinquanta anys, els nens aprenien de memòria les taules de multiplicar o copiaven pulcrament nombres en els seus quaderns, per escapar a l'amenaçadora vareta del professor i al cop en cas d'equivocar-se. Això ha deixat de ser pràctica freqüent a les escoles actuals. Però qualsevol que examini amb atenció el que passa en una aula dels nostres dies veurà que si bé ja no hi és el pal sobre la taula del mestre, encara l'estimulació de les conductes és de tipus negatiu. És a dir, no s'ha passat d'un control negatiu a un de positiu, sinó d'una forma d'estimulació negativa a una altra, potser menys brutal, però igualment negativa. El nen que està fent els seus exercicis al seu quadern, s'esforça, sobretot, per escapar a l'amenaça d'una sèrie d'esdeveniments de tipus negatiu com per exemple: el descontentament del professor, el ridícul davant els seus companys o l'haver de mostrar les notes als seus pares. Skinner diu: "En aquest tumult de conseqüències negatives, el fet d'aconseguir la resposta correcta és en si mateix un esdeveniment insignificant, qualsevol efecte d'aquest fet es perd entre l'ansietat, l'avorriment i les agressions, que són els subproductes inevitables del control negatiu i desagradable. "

2. Entre la conducta i el reforçament transcorre molt de temps. Llevat que s'hagi establert de forma explícita una conducta intermèdia, el fet que transcorrin tan sols uns segons entre la resposta i el reforçament destrueix la major part del seu efecte. En una classe normal, passen generalment llargs períodes de temps entre la conducta i el reforçament. El mestre passeja per la sala mentre els alumnes treballen, s'atura al costat d'un o altre d'ells per dir-li què està bé i què està malament, però ja han passat més d'uns segons entre la resposta del nen i l'aprovació donada pel professor.

3. Hi ha absència de programes de reforçaments en sèrie. Molt rares vegades pot el mestre reforçar cadascun dels passos en una sèrie d'aprenentatge, ja que no pot ocupar-se de les respostes dels alumnes una per una. Per aconseguir que un ésser humà arribi a estar en possessió d'una conducta eficient, cal una llarga sèrie de contingències reforçadores. Lamentablement, el mestre té en general molt poc temps i no pot realitzar els reforçaments pas a pas i pot reforçar només conjunts de respostes.

4. Poca freqüència del reforçament. Per a Skinner, "potser la crítica més seriosa que es pot fer d'una classe corrent és la relativa poca freqüència del reforç". Analitzant l'aprenentatge d'una adequada conducta matemàtica, Skinner conclou que s'haurien de fer al voltant de 50.000 contingències de reforçament per alumne durant els primers quatre anys d'escola, per aconseguir una conducta eficient, però, el millor dels professors i amb tota la millor voluntat , només pot fer uns pocs milers de reforçaments.

Per poder projectar un procediment que permeti inculcar certes conductes desitjades en un nen, Skinner planteja que cal contestar certes preguntes específiques:

a) Quin comportament ha d'establir?
La primera missió del docent que es considera seguidor de la teoria del condicionament operant, hauria de ser determinar acuradament què és el que projecta ensenyar en un temps determinat. Un mestre és un constructor de conductes. Ha de resoldre, per tant, en primer lloc què és el que ensenyarà i després ensenyar-ho. Els seus objectius són específics i queden definits en termes de conductes desitjades. Per tant, el condicionament operant exigeix ​​que el professor es concentri en la seva classe.

b) Quina reforçadors estan disponibles?
Cal preguntar-se què té l'escola en el seu poder per reforçar el nen? Per a Skinner, el simple control de la naturalesa és en si mateix reforçador i per això, el propi material d'aprenentatge pot proporcionar un considerable reforçament automàtic. Els nens poden jugar llargs períodes de temps amb pintures, tisores, trencaclosques, etc., Que són coses que suposen canvis significatius en l'ambient i que estan raonablement lliures de propietats desagradables i negatives. Si bé el reforçament automàtic produït per la manipulació de l'ambient és en general feble, Skinner diu que fins i tot un reforç molt lleuger pot ser summament eficaç per controlar la conducta, si l'utilitza de manera assenyada. També l'afecte i la bona voluntat del professor poden constituir reforçaments positius per a la conducta desitjada.

c) Quines respostes estan disponibles?
Quan prepari un programa d'aproximacions progressives que condueixi a la forma final de conducta desitjada, el mestre ha de disposar d'un inventari de respostes disponibles durant tot el curs del procés de condicionament.

d) Com poden ser programats els reforçaments perquè siguin el més eficients possible?
Hi ha dues consideracions a això: cal elaborar gradualment pautes extremadament complexes de conducta en unitats més petites i cal sostenir la conducta amb la mateixa intensitat en cada etapa. Per a Skinner, només mitjançant l'ús d'instruments mecànics (les "màquines d'ensenyament"), es pot proporcionar el gran nombre de contingències de reforçament necessàries per a un adequat procés educatiu.


Segons Skinner, l'educació s'ha de fer més eficient, a tal grau que no n'hi ha prou amb construir més escoles i formar més professors. Per a ell, són necessaris sistemes adequats d'equips que estalviïn treball, és a dir, cal construir màquines d'ensenyar. Creu que les màquines d'ensenyar estimularan els alumnes a prendre part més activa en el procés educatiu. Una màquina d'ensenyar que compleixi adequadament la seva funció ha de tenir dos requisits bàsics: 1) l'estudiant ha d'elaborar la seva resposta en comptes d'elegir entre una sèrie de respostes múltiples i 2) en adquirir una conducta complexa, un estudiant s'ha de subjectar a una sèrie de passos successius acuradament planejats, cada pas ha de ser tan petit que sempre pugui donar-se i, no obstant això, en fer-ho l'estudiant s'acosta una mica més cap a una conducta eficient. Se suposa que la màquina ha de funcionar de manera que hi hagi seguretat que els passos són donats segons l'ordre prescrit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada