dijous, 12 de juny del 2014

Coneix quin és el teu estil d'aprenentatge per estudiar millor

L'aprenentatge es veu afectat per múltiples factors: des de característiques ambientals (com la llum, la temperatura o el soroll) fins a trets emocionals (com la motivació i la responsabilitat). No obstant, en aquest article et convidem a conèixer quins són aquells que influeixen al nostre aprenentatge des de la perspectiva de la PNL (programació neurolingüística), centrada en els tres estils bàsics de percepció (visual, auditiu i kinestèsic); coneix el teu i extreu idees que t'ajudin a estudiar millor.



L’ "estil d'aprenentatge" de cada persona és, segons l'escola de programació Neurolingüística (PNL, la manera preferida a través de la qual cada persona pot captar, recordar, imaginar o ensenyar un contingut determinat. Per a la PNL, és fonamental, a l'hora de triar la nostra forma d'aprendre, si els continguts que interioritzem s'adquireixen millor a través de l'ull, l'oïda o del cos en general. La majoria de nosaltres fem servir més d’un d'aquests canals sensitius que no pas d’altres, i això dóna origen a tres estils bàsics d'aprenentatge: visual, auditiu i kinestèsic (els més comuns). Per exemple, si intentem pensar en una ciutat que haguem visitat una vegada, alguns recordarem millor l'aspecte dels seus edificis (visual), altres el seu nom (auditiu), d’altres la calor o fred que feia quan vam estar allà (kinestèsic).

No obstant tot, el principal és que sempre tinguis "experiències d'aprenentatge". És a dir, que l'ensenyament no es basi simplement en el fet que el professor et lliuri informació i tu simplement la rebis, sinó que t’impregnis del que estàs veient, olorant, tocant, escoltant o percebent en general. Experimentar és el més important i efectiu, sense situacions artificials on, per exemple, a través d'un ordinador es simulin sons d'animals o se'ns mostrin les figures geomètriques virtualment. En canvi, podem estar escoltant, mirant i tocant els animals, com també palpant les formes d'aquestes figures geomètriques i reconeixent cadascun dels seus costats i els seus contorns.

Per això, és important que com a alumne manifestis quin és l'estil d'aprenentatge que més se t'acomoda, perquè així podran ser preparades les teves classes amb materials que s'ajustin a les teves capacitats intel·lectuals i que et permetin aprendre la informació d'una manera molt més dinàmica i efectiva.

Aprenentatge visual

L'ideal és que poguessis generar un espai a l'aire lliure amb "experiències d'aprenentatge". Per exemple: anar a observar una situació determinada vinculada amb la vida diària, amb l'experiència vital. Observar i mirar un paisatge, una pintura, un registre visual d'alguna situació que t'estiguin ensenyant.

Aprens preferentment a través del contacte visual amb el material educatiu.

Penses en imatges; si així és com aprens, aleshores ets capaç de portar a la ment molta informació alhora, per això tens més facilitat per absorbir grans quantitats d'informació amb rapidesa.

El costum de visualitzar t'ajudarà a establir relacions entre diferents idees i conceptes, per la qual cosa desenvoluparàs una major capacitat d'abstracció.

Les representacions visuals del material, com gràfics, quadres, làmines, cartells i diagrames milloren aquest tipus d'aprenentatge.

Vídeos, pel·lícules o programes informàtics també milloren aquest aprenentatge.

Recordes millor el que has llegit que el que has escoltat.

La manera més eficient que tens d'emmagatzemar informació és visual (en una classe amb retroprojector, per exemple, preferiràs llegir les fotocòpies o transparències a seguir l'explicació oral, o prendràs notes per tenir després una mica per llegir).

Es calcula que entre un 40% i un 50% de la població en general privilegia l'estil d'aprenentatge visual.

Aprenentatge auditiu

Et sentiràs còmode si et comenten o expliquen la informació. També si escoltes diferents contextos: enregistraments, vídeos, entrevistes, o alguna situació "in situ", per exemple, a ciències naturals, com visitar un ecosistema i escoltar els sons de la natura.

Si tens més desenvolupat aquest tipus d'aprenentatge, aprendràs preferentment escoltant el material educatiu.
Penses i recordes de forma seqüencial i ordenada, de manera que prefereixes els continguts orals i els assimiles millor quan pots explicar-los a una altra persona.

Respons amb èxit a l'estil d'ensenyament més freqüent al sistema escolar, ja que t'adaptes amb facilitat al format de la classe expositiva.

Tens una gran capacitat per aprendre idiomes i / o música.

Els cds, les discussions en públic i les lectures en veu alta, milloren el teu aprenentatge.

Recordes millor el que escoltes que el que llegeixes.

La teva manera d'emmagatzemar informació és transferint l'auditiu a un mitjà visual (l'emmagatzematge auditiu sol ser menys eficient).

Es calcula que entre un 10% i un 20% de la població en general privilegia l'estil d'aprenentatge auditiu.

Aprenentatge kinestèsic

Fer, elaborar i construir el teu material d'estudi et fa recordar millor els continguts que t'ensenyen. Si és així, palpa, toca textures, determina formes, i relaciona això amb el que estàs aprenent.

Aprens preferentment a interactuar físicament amb el material educatiu.

Per aprendre cal associar els continguts amb moviments o sensacions corporals. D'aquesta manera, en una classe expositiva, potser freqüentment et balancegis a la teva cadira, intentis aixecar-te, o potser et trobis fent gargots o dibuixets, etc.

Els teus aprenentatges són més lents, i et desenvolupes millor en tasques de temps limitat i amb descansos freqüents.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada