dijous, 30 de maig del 2013

La motivació a l'aula


Un dels reptes més freqüents per a un educador és trobar la fórmula per motivar els i les educands a aprendre. Amb motivació, tot és més fàcil donat que aquesta és un motor intern que se'ns s'encén de forma misteriosa i ens predisposa a aprendre amb facilitat, superar dificultats i aconseguir l'impossible.

Tradicionalment per reforçar el comportament de l'educand que es vol es recorre a factors extrínsecs, com premis i càstigs. No obstant això, és interessant saber que quan assignem tasques complexes, que requereixen d'un esforç i una creativitat continuada, aquest tipus de recompenses no funcionen per sostenir la motivació a llarg termini. Aquesta afirmació no és una sospita o una opinió sinó un realitat documentada durant més de 50 anys per experts i estudis socials sobre el comportament humà. Nombrosos experiments ens descobreixen què motiva els humans en general i els resultats poden aplicar-se fàcilment als educands dins i fora de l'aula.

Theresa Amabile, experta en creativitat organitzativa, ha mostrat en les seves investigacions que oferir premis o càstigs pot matar la creativitat:

    "Les persones seran més creatives quan el que els motiva és l'interès, la satisfacció i el repte del treball en sí mateix i no les pressions externes." (Theresa Amabile, "How to kill Creativity", Harvard Business Review, Setembre 1998)

    "En 9 de cada 10 tasques que examinem a través de tres experiments, vam veure que com més incentius externs es donaven, pitjor rendiment s'aconseguia". (D. Ariely, U.Gneezy, G.Lowenstein & N. Mazar, Federal Bank of Boston).

Daniel Pink, escriptor i periodista nord-americà, identifica de manera científica la sorprenent veritat sobre el que ens motiva, tres claus que funcionen reiteradament per aconseguir la motivació i el camí cap a un millor rendiment: Autonomia, Mestratge i Propòsit. La seva aplicació a l'aula podria traduir-se de la següent manera:

Clau 1: Donar Autonomia

Si vols que els educands se sentin implicats en un projecte d'aula, en comptes de donar-los apunts i un exercici, dóna'ls la llibertat que aprenguin per sí mateixos. Dóna'ls l'autonomia perquè escullin on i com obtenir els coneixements. Si els deixes afrontar el repte al seu propi ritme i en la seqüència que decideixin, aniran més enllà del que posa el temari o el que entra a l'examen.

Explica clarament l'objectiu del projecte i els resultats que esperes però cada un té llibertat per buscar el seu propi camí per complir amb l'objectiu marcat.

L'autonomia permet a més acomodar el fet que no tots aprenem de la mateixa manera. D'acord amb el principi de les intel·ligències múltiples, pots guiar-los cap a una varietat de continguts en diferents formats: continguts multimèdia, e-books, YouTube per a Escoles, llibres, revistes científiques, blocs i fins i tot xarxes socials. De la mateixa manera, l'alumne documenta allò après podent usar eines 2.0, vídeos, presentacions orals a la resta de la classe, paper i llapis, una obra teatral, un post en un bloc, debatent amb un expert per videoconferència, etc. Les possibilitats són infinites i ells poden trobar el mitjà que més els entusiasma.

Cal crear oportunitats perquè duguin a terme la seva pròpia investigació, s'equivoquin, aprenguin d'errors i desenvolupin la capacitat de solucionar problemes. Per a això també es programa una tarda "FedEx" dins de l'horari lectiu.

Una tarda "FedEx" es tracta d'una pràctica inusual que empreses com Google realitzen amb els seus empleats amb grans resultats. Gmail i Google News són dos productes desenvolupats durant aquestes hores FedEx. A alguns centres escolars també comencen a aplicar-se.

Bàsicament cada trimestre, un divendres a la tarda, els alumnes treballen en un projecte durant diverses hores que no forma part del temari escolar però que els desperta un gran interès. Pot ser escriure un poema, crear un bloc, gravar un vídeo, construir un artefacte, realitzar un experiment, etc. El dilluns següent, els alumnes presenten els resultats i impressions. La seva lògica es basa en què els alumnes aprendran més quan tenen l'autonomia d'escollir el tema.

Amb aquesta activitat els alumnes usen els seus talents sense restriccions, desenvolupen la seva creativitat i proven coses per curiositat o diversió. Pot semblar que es perd el temps, que no s'avança en el temari escolar, però la ciència suggereix tot el contrari.

    "La manera més simple per assegurar que una persona valora el que està fent és maximitzar la seva llibertat per escollir i la seva autonomia". (Good and Brophy 2004).

Avui la tecnologia disponible ens ofereix encara més mitjans per proporcionar aquesta autonomia als alumnes. Ben utilitzada es transforma en un potent accelerador de la motivació i en última instància, de l'aprenentatge.

Clau 2: Aconseguir Mestratge

El mestratge fa referència al nostre desig de millorar les nostres habilitats, de progressar i de ser cada vegada més capaços. Harvard Business School l'identifica com el motivador més important.

Un obstacle actual és la importància exagerada que alguns professors i pares poden arribar a donar a les notes per avaluar el progrés de l'alumne. Si un alumne percep que l'objectiu és aprovar un examen o treure una bona nota, aquest alumne es torna menys propens a prendre riscos, un prerequisit per a la creativitat i l'aprenentatge. En comptes d'intentar aprendre el que realment li interessa, comença a pensar si aquests temes entren a l'examen i com l'afectaran en la nota.

És interessant experimentar amb l'assignació de projectes que no puntuen o tenen poc pes en la nota final. Es dóna èmfasi a la satisfacció personal d'adquirir noves habilitats, prenent com a punt de partida les fortaleses i interessos dels alumnes. També es dissenyen avaluacions que incentiven el tipus d'aprenentatge que volem que els alumnes aconsegueixin. A més se'ls guia perquè ells mateixos siguin capaços d'avaluar el seu progrés al llarg del curs i estiguin motivats a millorar sense pressions externes.

Finlàndia és un exemple d'un sistema educatiu on pràcticament no existeixen les avaluacions i en canvi aconsegueixen els millors resultats en les proves PISA any rere any.

Clau 3: Entendre el Propòsit

Els alumnes treballen millor quan comprenen quin és el propòsit darrere d'un projecte d'aula i especialment veuen la seva utilitat dins el seu futur professional.

Intentar explicar a un alumne perquè ha d'aprendre a fer derivades en matemàtiques, quan vol ser pianista, pot ser missió impossible. No obstant això, quan sigui possible, podem intentar contextualitzar un tema dins de la vida real. Per exemple, si estem aprenent estadística, podem fer que utilitzin dades reals que siguin interessants o curiosos per a ells, per exemple, esbrinar quantes persones neixen a Espanya cada minut o quina és l'edat mitjana d'un usuari a Facebook.

D'altra banda, si estem estudiant anglès, podem intentar que desxifrin en grup la lletra de cançons de Justin Bieber i Lady Gaga, o fins i tot que trobin amics nadius a Facebook i Twitter amb els quals poder parlar. Entendran que l'anglès és un vehicle imprescindible per viatjar, entendre una cultura, treballar a l'estranger i fer amistats a tot el món.

També, pots generar el contingut d'un projecte arran d'un interès que sorgeix a l'aula de forma espontània. Per exemple, si un educand es fa una ferida a classe i et cusen a preguntes sobre la sang i el tema dels microbis (passa sovint amb els més petits), es pot aprofitar per iniciar un treball en grup i introduir conceptes del cos humà , infeccions, cèl·lules, etc. Llegiran, escriuran, investigaran i aprendran les competències bàsiques d'una manera natural. El propòsit i la seva utilitat estarà ben clar per a ells.

dimecres, 29 de maig del 2013

Alguns apunts sobre la motivació


És una obvietat afirmar que la motivació que una persona experimenta en l'organització en què treballa o en qualsevol camí que emprèn influeix en l'eficàcia i en l'eficiència del seu acompliment quotidià. 

La gran atenció que rep la motivació i el mal tractament que se li dóna és, potser, la paradoxa més present en el management d'abans i d'ara, contradicció que en gran part es deu a la indefinició o confusa definició del propi terme. El concepte motivació resulta tan sobreutilitzat com mancat de significat concret, per exemple, quan s'aplica de forma circular per a explicar gairebé qualsevol comportament o la seva absència:

Si algú no treballa amb energia és "perquè no està motivat", i sabem que no està motivat perquè es veu que treballa sense energia.

Aquest tipus d'explicacions tenen més a veure amb la retòrica que amb una ciència mínimament raonable. Per intentar aclarir un concepte més pràctic i avaluable de motivació, s’apunten 5 idees concretes i aplicables des de la perspectiva del coaching professional i la pedagogia que poden ser desenvolupades i interioritzades per cada persona. 

1. La motivació pot ser causa però també conseqüència

De vegades, fins i tot amb caràcter general, cal confiar que la motivació arribarà després. Totes les persones que emprenen qualsevol projecte, incloses aquelles amb responsabilitats directives, passen inevitablement per pics d'activitat i d'ànim. Entendre que la motivació és un factor cíclic també és una forma de mantenir-la i de generar-la. Pot ser útil que en els moments de "menor motivació" no s’hagi de pressionar a les persones però si se'ls convidi a seguir planificant i agendant tasques. Dit d'una altra manera, quan no es tenen ganes de treballar, pot ser un bon moment per a l'anàlisi, la definició d'objectius i el refinament de mètodes.
Planificar en moments de desmotivació present pot ser la millor manera de motivar el futur immediat.

2. Es pot passar a l'acció sense motivació

És molt important acceptar que ni tu ni la teva gent estareu sempre bojament motivats. És interessant generar un context de treball i col·laboració que depengui més dels plans marcats que de l'ànim imperant. Dit d'una altra manera, se senti com se senti el teu equip, el més important és fer el que es deu, el que s'ha planificat entre tots / es.
Quan ens exigim estar motivats per passar a l'acció estem posant molta pressió en nosaltres mateixos. Quan ens ocupem activament, amb o sense ganes, la passió i l'interès sorgiran de la pròpia activitat. De la inactivitat només pots esperar més inactivitat. I és contagiosa.

3. Motivació no és tenir ànim sinó tenir motius

La motivació no depèn especialment del que pensem o sentim. Tendim a sobrevalorar la influència de les nostres emocions i pensaments en la nostra motivació, en les nostres conductes. Moltes persones no estan molt contentes anant a la feina cada matí i pateixen pensaments i emocions negatives al respecte, però van i després fins i tot treballen amb ànim. I al contrari, persones que s'escaquegen i es queden a casa, es descobreixen desanimades per no realitzar les tasques que han de fer.
Moltes persones inicialment desanimades per fer alguna cosa, però amb motius per fer-ho, acaben fent-ho durant gran part de les seves vides. I és que l'ànim i la motivació són coses diferents.
Si penses o sents que no tens ganes de treballar, potser treballant t'entren aquestes ganes
El coach o pedagog no s'ha de centrar directament en les emocions de les persones, això suposaria manipular i instrumentalitzar-les. Tan sols ha de tractar de donar motius per venir a treballar i per voler treballar.

4. La motivació depèn del context

Les persones no ens troben "motivades en general", la nostra motivació és contextual, temporal i específica, relacionada amb una activitat en un temps i en una situació concreta. Les persones apliquem les nostres habilitats de forma variable segons el context i la situació en què calgui posar-les en joc. El talent surt a la llum o no en funció de la motivació relacionada amb cada context.
Una persona amb grans habilitats comercials pot comportar-se de forma incompetent en funcions administratives i viceversa. Una persona eficient en l'exercici individual pot comportar-se de manera ineficaç en el desenvolupament d'objectius que impliquen el treball en equip.

La majoria de les persones ja saben el que han de fer, el que passa és que no ho fan, no almenys en totes les situacions.

El context educa els hàbits i els hàbits creats generen la força dels contextos, especialment els professionals.

5. La motivació passa per definir objectius

Una persona que no es proposa objectius o metes professionals, per definició, és una persona desmotivada, i sovint, desanimada. Gaudeixen i se senten més implicades, per exemple en la seva ocupació, si es marquen els seus propis objectius diaris, setmanals, etc.

Ho aconsegueixes perquè t'ho proposes: més i millor planificació implica més i millor motivació.

La teva motivació creixerà si marques metes assolibles i concretes, i creixerà també si gaudeixes de la independència i la confiança necessàries per fer-ho.